vargusAlustaks sellest, et – miks üldse varastatakse pruuti, kust on pärit see komme?

Vanasti ei olnud pruudi või peigmehe nõusolek abiellumiseks üldse oluline. Tähtsamaks peeti majanduslikku ja ka poliitilist liitu, mille kasulikkuse otsustasid vanemad. Sealt ka pärit komme, miks käidi kosjas vanemate nõusolekut nõutamas.
Kui juhtus, et pruudil oli keegi armastatu päriselt olemas, siis nende ainsaks pääseteeks oli pruut pulmast röövida. Kui röövijatel õnnestus pruuti terve öö otsijate eest varjata või ei suudetud lunaraha maksta, oli abielu kehtetu ja vanematel tuli uue abieluga nõustuda. Samasuguse röövi võis toime panna ka keegi kolmas, kes lihtsalt pruuti endale naiseks himustas või organiseeris hoopis peigmees ise pruudiröövi, sest armastas teist tüdrukut.
Oma rolli mängis kndlasti ka nn “esimese öö õiguse” traditsioon, millele vastu hakati…

Seega oli pruudirööv vanasti väga tõsine asi ja pruuti valvati seetõttu erilise hoolega!

Miks pruuti tänapäeval varastatakse?

Kaasaja pulmades korraldatakse pruudiröövi lihtsalt naljapärast ja sellest on saanud mäng ja show, et tekitada peorahvas natukene elevust ja närvikõdi. Harvad pole ka juhtumid, kus pruudirööv korraldatakse eesmärgiga saada „lunaraha“ – olgu selleks siis pärisraha, mõni pudel “haljast” või hoopis „pool kuningriiki“.
Reeglina tasub peigmees lunaraha või lunastab pruudivalvur oma „patu“, et ei valvanud hoolega.

vargus2Miks peetakse pruudivargust tobedaks kombeks?

Põhjus on selleks lihtne – inimesed ei tea miks ja kuidas varastada! Ja kui on pruut varastatud, siis mida edasi teha? Nii on õnnetused ja tülid ning suured viivitused/pausid pulmapeol kerged tulema!

Pulmavana on see isik, kes lavastab ja viib läbi terve pulmapeo. Kui ta muuhulgas ei selgita pulmarahvale, kuidas viia läbi pruudivargust ja mida õnnestumise korral nõuda, siis ongi tulemuseks tobedad olukorrad või isegi õnnetused. See on suures osas pulmavana tegemata töö, läbimõtlematuse ja halva organiseerimise tagajärg ning tekitanud inimestes arusaama, et pruudivargus on tobe komme. Ärme meie nii teeme!

Kuidas varastada pruuti?

Pidage silmas, et:

  1. Pruut ei ole asi vaid inimene. Kui viskate pruudi üle õla, siis esimese asjana, mis uksepiida taha kinni jääb on tavaliselt pruudi pea, riided rebenevad või määrduvad, keegi saab muid vigastusi… Ärge nii tehke!
    Pruut on reeglina ise nõus röövlitega kaasa tulema, kui on teada, et mingeid rumalusi korda ei saadeta ja kõik on turvaline.
  1. Ärge minge varastatud pruudiga kusagile kaugele – numbrituppa, teise majja või veel hullem autoga sõitma! Tähtis on varguse õnnestumise fakt, mitte see, kui kaugele või kui kauaks te pruudi toimetada suudate.
  1. Mõelge enne vargust läbi – mida te lunaks nõuate? Kas selleks on siis pulmamärjuke, mõni teenus peigmehelt (nt niidab muru vmt) või hoopis laulab serenaadi ansambli saatel koheselt oma naisele.
    Lunanõue peab olema lihtne ja koheselt täidetav ning sünnis!
  1. Kui pruut on varastatud, siis andke sellest koheselt teada pulmaisale! Ka oma nõue, kui seda pole eelnevalt kooskõlastatud.
    Pulmaisa aitab viivitamatult organiseerida lunastamise protseduuri, mida saavad pealt vaadata kõik külalised. Nii väldite rumalat olukorda, kus pruut on kaua eemal ning ei saa osa võtta iseenda pulmapeost!

 Neid nelja reeglit järgides väldite ebamugavusi, õnnetusi ja pikki seisakuid pulmapeol ning sünnib hoopis meeleolukas pulmajant ja kauaks meeldejääv sõprade ühine koostöö!
Järgnevalt fotolt on näha, millised on emotsioonid, kui kõik on hästi organiseeritud.

14.08.2018 Pruudivargus Ojako puhkekeskuses

Foto: Valdur Rosenvald. Pruudivargus 14.08.2018 Ojako puhkekeskuses

Mida ja kellelt nõuda lunarahaks?

Tuletage meelde vana kommet ja analoogiat lipuvargusest – kui lipp on läinud, tõmmatakse lipuvalvuri püksid karistuseks lipumasti…
Reeglina lunastab pruudi peigmees ise – maksab raha, annab pulmaviina, lubab teha midagi (jaht, kalalkäik, teatrikülastus jne) vms. Loomulikult võib ta kaasata tegevusse ka sõpru või sõbrannasid, nt – laulab serenaadi või tantsib tantsu…
Samuti võib peigmehe asemel või temaga koos pruudivalvurit „karistada“, et ta piisava hoolega ei valvanud pruuti, analoogsete asjadega.

Laske oma fantaasial lennata ja olge kreatiivsed, tunnevad just külalised pruuti ja peigmeest kõige paremini, ning showd ning meeldejäävaid elamusi jätkub küllaga!

Kokkuvõtteks soovin öelda, et tobedad olukorrad või õnnetused on teadmatuse ja halva organiseerimise tagajärg.
Tegelikkuses on pruudirööv üks väga vahva komme ja show, mille aitab läbiviia ning lavastada pulmaisa!