Meeste pulmariietus, see on terve teadus, mida valitsevad kindlad reeglid, mis loovad meeste puhul tervikliku väljanägemise. Näiteks vale kikilipsuvärv võib muuta elegantse kavaleri kelneriks või õhtujuhiks. Valesti valitud kaelasideme või lipsu värv, vale kombinatsioon pulmariietuses või ülearused aksessuaarid. Need on vaid paar lihtsat näidet, milles meesterahvad või nende kaasad, kes on võtnud oma kaaslase väljanägemise enda hooleks, tihtipeale eksivad etiketi vastu.

Kui saite kutse osalemaks pidulikul üritusel ja kutse peal on märgitud white tie või evening dress, siis teadke, et antud üritusel peab meesterahvas kandma valget kikilipsu ja frakki. Kui aga kutsel on märgitud black tie, siis oodatakse teid üritusele smokingis. Etiketi nimetusi kutsetel ei tõlgita, kuid võidakse märkida eraldi lisainformatsiooni. Näiteks, kui kutsel on märgitud evening dress, siis võib kanda ka musta klassikalist ülikonda, kuid mitte smokingit.

Restorani külastuseks, kokteiliõhtuteks, teatrikülastuseks, firmapidudeks või bankettideks kasutatakse tavaliselt mitte väga formaalset etiketti ehk black tie – smokingit või klassikalist ülikonda, seejuures klassikaline ülikond võib olla tumesinine, tume hall või musta värvi ja kindlasti ilma tugevate (silmapaistvate) triipudeta ülikonnal. Smoking ei ole akadeemiliste vastuvõttude riietus!

Akadeemiliste vastuvõttude, suursaadikute ja riigipeade või riigi esindajate vastuvõttudel kasutatakse formaalset etiketti ehk white tie, mille all peetakse silmas valget või musta frakki. Musta frakki võib asendada ka must klassikaline ülikond.

Järgnevalt toome välja näiteid nii sõnaliselt kui ka illustratiivselt, mis kehtivad meeste moemaailmas. Lisaks sellele anname nõu käitumisreeglitest, millised on suurimad möödalaskmised riietumises, kuidas vältida vigu aksessuaaride valimisel ning jagame muid soovitusi.

Smoking (dinner jacket/suit)

Smoking on tavaliselt must või tumesinine pintsak, mis on rinna kohalt tugevalt avatud ja satiinist või siidist kaelusega, mis annab kaelusele läike. See läige eristabki smokingit tavalisest ülikonnast. Kaelus jaguneb tavaliselt kaheks – sallkrae (pintsaku krae meenutab salli kandja kaelas) ja klassikaline kolmnurkse kraega pintsak. Smokingi pükste külgedel on samuti satiinist või siidist riba. Pulmas on smoking peigmehe üks peamisi riietusi ja seda ka isameestel.

Erinevate riietusstiilide tekkimisel on mitmeid lugusid, sama kehtib ka smokingi kohta. Smokingi kandmine sai alguse Suurbritannia peaministrist Benjamin Disraelist, kes kasutas seda riietust pealelõunasel sigari suitsetamisel raamatukogus. Sellest ka smokingi satiinist kaelus, millelt oli mugav sigarituhka maha pühkida, ilma et see oleks jätnud kaelusele määrdunud jälgi.

Smoking võib olla nii musta värvi (klassikaline versioon), tumehall, tumesinine kui ka valge. Valget smokingi pintsakut peetakse tobeduseks ja lubamatuks tooniks Suurbritannias, kuid loetakse normaalseks suvel, sooja kliimaga riikides kui ka Ameerika Ühendriikides ja Kanadas. Smokingi pintsaku värv peab vastama smokingi pükste värvusega, v.a valge pintsaku puhul, siis kantakse musta värvi smokingi pükse.

Tavaliselt kantakse smokingiga – smokingi särki (spetsiaalne särk kikilipsu kandmiseks), kikilipsuga koos sama värvi vööd või vöö asemel vesti. Kindlasti peab smokingi juurde käima rinnarätik ja mustad lakk-kingad. Smokingi puhul ei tohi kingad olla terava ninaga. Smokingi pükstel ei kanta rihma, vajadusel kantakse trakse.

Nii nagu teiste ülikondade puhul kehtivad ka smokingi pintsaku juures erinevad stiilid (allpool).

Üherealine smokingi pintsak (single-breasted)


Tänapäeval tihedamini esinev smokingi tüüp – üherealine smokingi pintsak (see tähendab, et nööbid jooksevad ülevalt alla ühes reas), ühe nööbiga, mis asetseb talje kõrgusel. Lisaks ühele nööbile, esineb veel kahe ja kolme nööbiga smokingeid.

Kaherealine smokingi pintsak (double-breasted)


Kaherealisel smokingi pintsakul asetsevad nööbid ülevalt alla kahes reas. Pintsak kinnitub ühe või kahe nööbiga talje kõrguselt. Praegusajal ei ole kaherealine smoking eriti moes. See pintsaku tüüp suurendab visuaalselt kandja figuuri, seda tüüpi pintsakut ei ole soovitatav kanda suure figuuriga meestel.

Lisaks eelnevale jagunevad smokingid veel kaeluse järgi, mis iseenesest ei mängi etiketis suurt rolli.

Sallkraega smoking (shawl lapel style)


Enim levinud smokingi tüüp tänapäeval. Üherealine pintsak, mille kaelus meenutab salli.

Smokingi pintsak – terava revääriga kaelus (peak lapel style)


Tänapäeval üsna laialdaselt kasutatud smokingi pintsaku tüüp.

Smokingi pintsak – nüri revääriga kaelus (notch lapel style)


Seda smokingi pintsaku tüüpi loetakse klassikaliseks tüübiks, mis oli laialdaselt kasutusel eelmise sajandi alguses.

Smokingi pintsakuid on mitu erinevat tüüpi (1-5 nööbiga, ühe- ja kaherealised) ja pintsaku valikul tuleks lähtuda smokingi kandja kasvust. Näiteks, kui smokingi kandja on lühemat kasvu ja tugeva kehaehitusega, siis muudab kaherealine pintsak (5 nööbiga) kandja visuaalselt veelgi lühemaks ja vaatepilt on kentsakas. Sellise kehaehitusega meesterahvas peaks kandma üherealist ja ühe nööbiga ning sallkraega pintsakut. Pikemale kandjale sobib jälle mitme nööbiga, kaherealine, terava revääriga pintsak.

Kui pintsakul on rohkem kui üks nööp, siis pintsaku kinninööpimisel tuleks arvestada vana Inglise etiketti, et pintsaku viimast nööpi kinni ei nööbita. See etikett kehtib ka tavaliste pintsakute puhul. Pintsakut võib lahti nööpida, kui istutakse lauda või diivanile või kui kantakse smokingi vööd. Pintsaku võib seljast võtta ainult mitteformaalsetes olukordades.

Tähelepanu! Smokingit kantakse ainult õhtustel üritustel, st pärast kella 18.00.

Frakk (tailcoat)


Frakk, see on meeste kõige pidulikum riietus.

Frakipintsaku kaelust kaunistab satiin või siidist reväär ja frakki iseloomustab pikk kuni põlve tagaosani ulatuv kuue saba. Sabakuube kinni ei nööbita. Et frakihõlmad püsiksid paigal, kantakse spetsiaalset aksessuaari – frakihõlmasid kinnihoidvat ketti (ei ole kohustuslik). Kui smoking on riietus väljavalitutele, siis frakk on riietus väljavalitutele väljavalitute seast. Frakki kantakse ainult väga pidulikel sündmustel. Frakisärgi kaelus peab olema kolmnurkse kujuga ja kaelus peab seisma kikilipsu peal (et kaelus püsiks tugevalt, kasutati vanasti selleks tärklist).

Frakikomplekti kuulub veel valge frakivest (tavaliselt 3 nööbiga, mis peavad kõik olema suletud) ja valge kikilips. Kui frakikandjal ei ole ordeneid, siis kantakse rinnarätikut. Lisaks kuuluvad komplekti mustad lakk-kingad (ei tohi olla terava ninaga). Fraki puhul ei kanta käekella, kui siis ainult uuri ehk taskukella. Frakipükstel ei kanta rihma, samuti ei kuulu frakipükste juurde traksid. Püksid peavad istuma jalas perfektselt. Talvel frakiga väljas ringi liikudes kantakse musta mantlit, valget salli ja valgeid kindaid. Muud värvi frakid tulid moodi XIX sajandil, kuid ametlikel üritustel on muu värvi fraki kandmine rangelt keelatud.

Tähelepanu! Mitte kunagi ärge kandke fraki juures musta vesti ja musta kikilipsu. Seda riietust kannavad ametlikel üritustel kelnerid ja laeval toimuvatel ametlikel üritustel laevakapten, esimene tüürimees ja kipper.

18. sajandil oli frakk peamiseks rõivastuseks ratsaväesõduritel, kes tegid ettepaneku lõigata kuub eest ristipidi katki ja teha taha kuuesabasse lõhik, et oleks mugavam hobusel ratsutada ja sõdida. Frakil on olnud mitmekülgne ajalugu. Seda riietust on armastanud moekeigarid, seda on kandnud sõjaväeministrid ja -kindralid, frakki on riietatud peente restoranide kelnerid. Tänapäeval võib frakki kohata dirigentide ja erinevate artistide seljas, lisaks kantakse frakki kui klassikalist kontsertide riietust.

Sabakuub ehk shakett (cutaway)


Sabakuub ehk shakett – kuub kinnitub talje kõrguselt ühe nööbiga (selles erinevad variatsioonid puuduvad). Shaketti iseloomustab põlvini ulatuv saba, mis on keskelt pikkupidi lõhikuga. Shakett on formaalse ürituse pidulik rõivastus, mida kantakse päevasel ajal. Enamasti kantakse seda riietust pulmades (peigmees) ja ametlikel vastuvõttudel enne kella 18.00. Shaketti kantakse halli-musta triibuga pükstega, valge särgi ning vesti ja kaelasidemega (eskot-tüüpi, viimaste värvus võib varieeruda). Shaketi värvus on hakanud viimasel ajal varieeruma hõbehallist rohelise ja pruunini välja.

Sabakuue leiutasid inglased, just nemad andsid tooni XIX sajandil meeste moemaailmas. Seetõttu valides riietuseks sabakuue, võite olla kindel, et te näete välja kui tõeline Londoni härrasmees.

Soovitused etiketile

Etikett Morning dress Morning dress Black tie (sooja ilmaga) Black tie White tie/Evening dress
Riietus          
Sabakuue pintsak ilma sabata Sabakuue pintsak sabaga Valge smokingi pintsak Must, tumesinine või -hall pintsak Must frakk
Üritus Formaalsed ja mitteformaalsed üritused, mis toimuvad päevasel ajal, nt pulmad, vastuvõtud. Formaalsed üritused, mis toimuvad päevasel ajal, nt pulmad, vastuvõtud. Restorani külastus, kokteiliõhtu, teatrikülastus, firmapidu, banketid, pulm – üritused, mis toimuvad õhtusel ajal pärast kella 18.00. Meeste kõige pidulikum riietus ametlikel vastuvõttudel peamiselt õhtusel ajal, nt ballid, pulmad.

Tähtsad lühendid kutsetel

S.t. (since tempore) – hilineda antud üritusele ei tohi.
C.t. (cum tempore) – hilinemine antud üritusele on lubatud kuni veerand tundi.
R.S.V.P. (repondez s`il vous plait) – enne üritusele ilmumist tuleb enda osalemisest teada anda. Vastus tuleb esitada hiljemalt paar tundi enne ürituse algust. Vastuse esitamata jätmine on märk ebaviisakusest ürituse korraldaja suhtes.

Lisaks tuleks pöörata tähelepanu, kas kutse on mõeldud kahele või mitte. Kui kutse on mõeldud ühele isikule ja eelnevalt ei ole kokkulepitud kaaslase kaasamine üritusele, siis oodatakse teid üritusele üksinda. Tavaliselt on sellised üritused seotud äri- ja ettevõtlusega.

Kõik eelmainitud riietusi ja aksessuaare pakub Tuxedo.ee meeskond nii ostmiseks kui ka rentimiseks. Meie pakutavas riietuses tunnete end hästi.

Allikas: http://www.rmp.ee/rutiinist-valja/huvitav-lugemine/meeste-ohtune-pidulik-riietus-vastavalt-etiketile-2012-11-20